CBRN-dagen op luchtmachtbasis De Peel

Foto: Marijke Peters - CBRN-dagen op luchtmachtbasis De PeelTijdens de CRBN-dagen van 2 t/m 4 november op de luchtmachtbasis De Peel is georganiseerd geoefend om kennis en ervaring uit te wisselen tussen militaire en civiele eenheden op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire bestrijding van incidenten. De dagen zijn ontstaan in het kader van de terroristische aanslagen.


De Koninklijke Luchtmacht heeft als neventaak verkenning en detectie van CBRN-incidenten. De luchtmacht beschikt over specifieke kennis op dit gebied en assisteert de civiele hulpdiensten indien nodig.
Tijdens deze CRBN-dagen hebben militaire eenheden uit diverse landen samen geoefend. Bij deze oefening hebben deelnemers van vliegveld Volkel, vliegbasis Leeuwarden en de groep Geleide Wapens van de Koninklijke luchtmacht samengewerkt met teams uit Denemarken en België. Tevens hebben aan deze oefening diverse civiele organisaties, zoals TNO, het RIVM, het Landelijk Team Forensische Opsporing, de brandweer van Gelderland en de CBRN-teams van het ministerie van Binnenlandse Zaken deelgenomen.
Er werden diverse scenario’s geoefend, waarbij er diverse chemische stoffen moesten worden gedetecteerd. Dit gebeurde in gaspakken en met speciale beschermende kleding. Hier werd meteen duidelijk dat er een verschil is tussen de militaire en civiele aanpak.
Een van de scenarios betrof het ontmantelen van een illegaal laboratorium met onbekende chemische stoffen. De militairen zorgden voor het veiligstellen van het pand, terwijl de LTFO vervolgens het sporenonderzoek moest verrichten. Het doel van de oefening was dan ook om ervoor te zorgen dat de sporen niet meteen werden uitgewist bij het veilig stellen.
Aan het einde van de oefensessies kon gesteld worden dat men veel van elkaar geleerd had. Deze dagen zullen dan ook zeker een vervolg krijgen.