Calamiteitenhospitaal op scherp in Utrecht


Foto: Marijke Peters - Calamiteitenhospitaal op scherp in UtrechtZaterdagochtend 27 november heeft er een grote oefening in het calamiteitenhospitaal van Utrecht plaatsgevonden.
Om tien uur precies kwam de melding binnen dat er op de A2  bij Ouderijn een groot verkeersongeval had plaatsgevonden.

In dichte mist zijn hier een aantal auto's op elkaar gebotst. Daarbij was ook een tankwagen met gevaarlijke stoffen betrokken, deze is gaan lekken en heeft ervoor gezorgd dat een aantal slachtoffer besmet werden met een onbekende stof. Uit de eerste berichten bleek dat het om meer dan honderd slachtoffers zou gaan.
De slachtoffers werden met ambulances naar het, in allerijl, in werking gebrachte calamiteitenhospitaal in Utrecht vervoerd.Tevens kwam een groot aantal slachtoffers op andere wijze (auto's) naar Utrecht. 
Bij het hospitaal vond eerst een triage plaats en werd gekeken of de slachtoffers besmet waren en via de decontaminatietent naar het hospitaal konden of via dat de normale weg naar binnen gevolgd kon worden. De behandeling vond vervolgens plaats in dit goed geoutilleerde centrum waar plaats is voor 300 patienten.

De binnenkomst van slachtoffers vond in twee stromen plaats, afhankelijk van het al dan niet besmet zijn met de chemische stof. Na eventuele decontaminatie werden de slachtoffers in drie categorieën ingedeeld. Afhankelijk van de ernst van hun verwondingen. De angst dat er een opstopping zou ontstaan in het ziekenhuis zelf bleek ongegrond. De slachtofferafvoer verliep voorspoedig. De leidinggevenden in het ziekenhuis waren duidelijk herkenbaar aan de rode en groene caps. Hierdoor ontstond er een overzichtelijke situatie.