Urk maakt "schoon schip"

Foto: Marijke Peters - Urk maakt schoon schipZaterdag 6 november vond op Urk een grote multidisciplinaire oefening plaats. Hierbij ging men uit van het volgende scenario.


Op de maandag voorafgaande aan de oefening wordt door de douane in de haven van Rotterdam een vrachtwagen met een verdachte container gesignaleerd. Vervolgens wordt deze vrachtwagen met container door de douane in observatie genomen en gevolgd. Gelijktijdig volgt de politie een container die per schip via Enkhuizen naar Urk wordt getransporteerd. De containers verdwijnen in een bedrijf waar men woonarken bouwt, ABC Arkenbouw. Na overleg met de burgemeester van Urk, de hoofdofficier van justitie en de korpsleiding van regio Flevoland wordt besloten om in de vroege ochtend van 6 november in dit pand een inval te doen. Die inval wordt gedaan door een speciale eenheid van het Korps Landelijke Politiediensten.
Tijdens de actie wordt de eenheid geconfronteerd met extreem veel geweld. Zowel aan de kant van de politie als bij de vermoedelijke verdachten vallen meerdere gewonden.
Daarnaast is er sprake van ontsnapping van gevaarlijke stoffen. Hierbij worden oppervlaktewater en personen besmet.
Nagenoeg gelijktijdig met dit ongeval start er in de nabijheid een hardloopwedstrijd. Bij het passeren van de plaats van het incident raken enkele deelnemers besmet.
Tot slot raken bij een aanrijding tijdens een achtervolging daders en politieagenten bekneld.
Kortom, iedereen komt bij dit incident aan zijn trekken. Zo moet de brandweer zowel verdachten als politieagenten ontsmetten, waarbij de politie de verdachten niet uit het oog mag verliezen.