Oefen- en opleidingscentrum Campus Vesta officieel geopend

Foto: Marijke Peters - Opening Campus VestaDonderdag 29 september is het nieuwe multidisciplinaire opleidingscentrum en oefencentrum voor hulpdiensten Campus Vesta in Ranst officieel geopend.

 

Het multidisciplinair opleidingscentrum voor hulpdiensten is ontstaan door het samenbrengen van het vroeger Provinciaal Instituut voor de Brandweer en Ambulance (PIBA) enerzijds en de Provinciale Politieschool Antwerpen (PPA) anderzijds.

Het hoofdgebouw ligt midden op een terrein van 37 hectare, waar enorm gevarieerde mogelijkheden zijn voor het houden van praktische oefeningen. In de toekomst wil Campus Vesta nog uitbreiden. Het gebouw bestaat uit 25 leslokalen, 5 computerzalen, een lokaal voor virtueel oefenen, auditorium, sportzaal, fitness,2 dojo's, een ultramoderne schietstand en praktijkruimtes voor rollenspellen.

De huidige en toekomstige samenwerking tussen de brandweer, ambulancedienst en politie opleidingen maakt van Campus Vesta een uniek kenniscentrum in Vlaanderen (België) op het vlak van veiligheid. De samenwerking van hulpdiensten, reeds bij de opleiding, is van onschatbare waarde later in de praktijk.

Er zijn verhoorruimten en speciale praktijkruimtes gebouwd voor rollenspellen. Deze ruimten worden bijvoorbeeld ingericht als kantoor, postkantoor, huiskamer of cafe. Tijdens het rollenspel kunnen de docenten en de medestudenten hun medestudent observeren. Dit kan vanuit de bovenzijde door middel van een gebouwde loopbrug boven de ruimte, waardoor zij geen invloed meer hebben op de oefening. Doordat de verlichting zo is aangepast is de loopbrug van onderuit niet te zien.

Er zijn klaslokalen waar door middel van lego, scenarios worden nagespeeld die zich echt hebben afgespeeld om deze situatie zo voorbereid mogelijk te lijf te gaan in de praktijk. Om in de praktijk bepaalde oefeningen al gedeeltelijk geoefend te hebben, zijn er virtuele simulators in het gebouw aanwezig. Hier kunnen alle disciplines tegelijk oefenen en worden de senario’s door de docenten aangepast om alle disciplines te laten samenwerken.Met deze oefensimulators is het ook mogelijk om scenario's te oefenen die in praktijk niet te oefenen zijn door eenderzijds te gevaarlijke situaties of praktische onmogelijkheden, bijvoorbeeld grote chemische rampen of rampen in havengebieden.

De schietstand die is aangelegd, voldoet momenteel aan de hoogst mogelijke eisen en is de modernste van Europa. Hij heeft een oppervlakte van 900 vierkante meter en beschikt over 12 schietbanen Hier kan met alle soorten wapens die de politie terbeschikking heeft, geoefend worden. De kogelvanger is zo gecreërd dat vanuit alle hoeken en standen geschoten kan worden zonder dat kogels kunnen terugketsen. Om de praktijk zo goed mogelijk te benaderen, zijn er verschillende soorten verlichting aangebracht waaronder blacklight. De doelen kunnen bewegen en zich verplaatsen. Verder is er een goede afzuiging om kruitdampen af te zuigen.

De studenten moeten ook optimaal fit zijn en daarvoor is er een grote gymzaal met allerlei atributen om hindernisbanen uit tezetten. Tevens is er een grote fitness ruimte ingericht. Voor de vechtsporten zijn er twee Dojo’s ingericht waar aanvals- en verdedigingsporten worden beoefend.

Om 16.00 uur volgde dan de officiële opening. Er waren verschillende sprekers: Koen Milis de gedelegeerd bestuurder van Campus Vesta, Bart De Nijn gedeputeerde en voorzitter van de Raad van Bestuur van Campus Vesta, Peter Leroy de architect van Campus Vesta. Cathy Berx, de gouverneur van de provincie Antwerpen, vertelde in volle overtuiging over haar visie over Campus Vesta. Ze gaf verder aan dat ze het het volste vertouwen in Campus Vesta heeft en dat ze alle ondersteuning die nodig is, zal bieden.