Zeer grote brand in Beek

Foto: Marijke Peters - Zeer grote brand in BeekDonderdagavond 9 december was het voor de tweede keer raak op dezelfde dag. Eerst moest veiligheidsregio Limburg-Zuid in aktie komen voor een zeer grote brand in Voerendaal. Hier brandde het gemeentehuis voor een groot deel af.


Om tien voor zes gingen de piepers weer, maar nu voor een brand op de Labourestraat in Beek. Hier bleek een leegstaand schoolgebouw in brand te staan.Deze brand werd al snel opgeschaald van middelbrand, naar grote brand, zeer grote brand. Om 18.11 uur werd GRIP 1 gegeven en om kwart over zes werd er peleton brand van gemaakt. Inmiddels waren eenheden van de posten van Beek, Stein, Meerssen, Maastricht, Born, Sittard en Geleen ingezet. Ook de HOVD, een adviseur gevaarlijke stoffen, de OVD-G, een meetploeg en de COPI-container zijn naar de plek des onheils geweest.
Door de massale inzet van brandweervoertuigen en manschappen wist de brandweer te voorkomen dat het hele gebouw in vlammen zou opgaan. In één vleugel van het leegstaande gebouw zit een fitnesscentrum. Dit is ontruimd en heeft men weten te behouden. Het bleek niet nodig te zijn om de omliggende woningen te ontruimen.
Om aan voldoende water te komen is een grootwatertransport over een lengte van ruim 1,5 km uitgelegd naar een grote vijver. Later op de avond moest de dompelpomp nog verlegd worden omdat het waterpeil in de vijver te laag stond.
Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onbekend. Voor zover bekend zijn er behalve asbest, geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Ook de omvang van de schade is nog niet bekend.